-
Activiteiten voor kinderen
 
  • Puur en gezond koken
  • Koken met wilde planten*
  • Avontuurlijk koken*
  • (School)tuin
  • Ga je mee op reis?
  • Zintuigenspeurtocht
  • Smaakparcours
  • Creatieve natuurbeleving*
 
De activiteiten met een * kunnen ook als eenmalige workshop worden aangeboden.
 
Puur en gezond koken
De kinderen gaan koken, proeven, ervaren, ontdekken, vergelijken en kennismaken met nieuwe producten.
Welke groente en fruitsoorten worden geoogst in welk seizoen? Hoe zien deze producten eruit? Hoe worden ze geteeld en verwerkt? Hoe voelen ze aan? Hoe smaken ze? Wat kun je ervan maken? Kinderen leren ook producten met elkaar te vergelijken door te proeven, ruiken, kijken en voelen. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf meel malen en hier pannenkoeken van bakken.
Een blok van 6 lessen van 1,5 uur met iedere les een ander thema, zoals: groente, fruit, granen, tussendoortjes, vegetarisch en biologisch.
 
Koken met wilde planten
Ik neem de kinderen mee op ontdekkingsreis langs de bermen en laat ze beleven dat er in de natuur veel planten te vinden zijn die we kunnen eten. De meeste van deze planten worden gezien als onkruid. Meestal zijn we ze liever kwijt dan rijk. Toch zijn vele “onkruiden” waardevolle planten voor insecten, maar ze zijn ook rijk aan vitamines en mineralen of hebben een geneeskrachtige werking.
Een blok van 4 lessen van 1,5 uur.
 
Avontuurlijk koken
De kinderen gaan op kookavontuur? We gaan buiten koken op een houtvuur. Zelf vuur maken, wilden planten zoeken, groente snijden en roeren in een grote ketel op het vuur. Als de soep staat te pruttelen kunnen er nog broodjes worden gebakken of zelf boter worden gemaakt.
Een blok van 2 lessen van 1,5 uur.
 
(School)tuin
Kinderen gaan zelf groente zaaien, onkruid wieden en oogsten.
Ik begeleid scholen bij het opzetten van een (school)tuin. Wat heb je allemaal nodig, wanneer moet wat worden gezaaid en geoogst. Met als doel dat de school of organisatie het uiteindelijk zelf gaat overnemen.
Voor de kinderen van maart t/m oktober
Tijdsbesteding en begeleiding in overleg.
 
Ga je mee op reis?
Een creatieve reis, waarin kinderen zichzelf en anderen beter leren kennen. Ze leren tevreden te zijn met hun zelf, geven en ontvangen van complimenten, luisteren naar elkaar en nieuwe dingen te proberen die ze nog nooit hebben gedaan. Er wordt gewerkt met creatieve werkvormen zoals klei, verf, olie- en pastelkrijt, maken van collages, stillevens. Plezier staat voorop.
Een blok van 6 lessen van 1,5 uur.
 
Zintuigenspeurtocht (buiten)
Kinderen ontdekken de natuur met hun ogen, oren, neus en handen.
Wat  is er allemaal te zien? Welke geluiden hoor je?
Waar ruikt mos naar? Hoe voelt de bast van een boom? Je kunt ook nog in bomen klimmen en boerderijproducten proeven.
1 les van 1 uur bij Wijktuin de Alphense Wetering in Alphen aan den Rijn. Kan eventueel ook op eigen locatie, ligt aan de mogelijkheden.
 
Smaakparcours
Kinderen ontdekken voeding met hun ogen, oren, neus, mond en handen.
In groepjes gaan de kinderen allerlei opdrachten uitvoeren, waarbij ze hun zintuigen moeten gebruiken. Zo ontdekken ze dat alle zintuigen belangrijk zijn bij het eten. 
1 les van 1 uur
 
Creatieve natuurbeleving
In de natuur is van alles te beleven en te ontdekken. Kinderen krijgen opdrachten om de natuur te beleven en ontdekken. Hetgeen ze ervaren hebben wordt omgezet in een creatief werkstuk. Bijvoorbeeld met schilderen, kleien, collage van materialen uit de natuur, etc.
Een blok van 6 lessen van 1, 5 uur
 
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint